Cursusdatum
datum n.o.b.

Doelgroep
Fysiotherapeuten, manueel therapeuten, handtherapeuten

Aantal deelnemers
minimaal 10 – maximaal 30

Aantal lesdagen
1 dag

Cursustijd
10.00-16.30 uur

Cursusgeld
€150,-

Beschrijving

Nieuwe behandelmogelijkheden en technieken bij aandoeningen rondom de pols, hand en vingers staan centraal bij deze cursus. Fysio Physics heeft nieuwe technieken waarmee klachten als carpaal tunnel syndroom, Dupuytren, Quervain en triggervingers snel en effectief te behandelen zijn. Klachten aan de hand zijn veelvoorkomend bij patiënten die zich melden bij de fysiotherapeut. Door het verminderd functioneren van de hand, kunnen patiënten beperkt raken in ADL activiteiten, werk en sport. Vaak zijn handklachten gecompliceerd. Daarom is het zeker interessant voor de fysiotherapeut om zich extra te verdiepen in nieuwe inzichten op het gebied van diagnosticeren en behandelen van deze klachten.

OR Advanced: Handklachten is een nieuwe benadering bij handklachten waarbij een myofasciale aanpak centraal staat. Niet alleen de wijze van diagnostiek en de analyse van de aandoening zijn nieuw, maar ook de myofasciale technieken, gecombineerd met manuele technieken. Ook de myofasciale tapetechnieken waarmee zelfs bij reumatische vingers de mechaniek van de gewrichten verbetert zijn een waardevolle aanvulling op de therapeutische behandeling. Het resultaat: meer en sneller resultaat dan gebruikelijk bij handrevalidatie en handtherapie.

Tijdens de cursus zal per aandoening het ontstaansmechanisme, de pathofysiologie, het medische beleid, de diagnosestelling en de behandelmogelijkheden centraal staan.

Bij veel handklachten kunnen zowel lokale als ketenproblematiek de oorzaak zijn van de klachten. De klachten zullen daarom vanuit de biomechanica, myofasciale relaties en (patho)kinesiologie worden benaderd. Vanuit de diagnosestelling zullen de medische en paramedische behandelopties worden besproken. Naast de theoretische achtergronden, zal vooral het praktisch toepassen centraal staan.

Cursusinhoud

  • De anatomie, myofasciale samenhang & pathologie van de hand
  • Evidence Based Practice
  • Klinimetrie & klinisch redeneren
  • Diverse handklachten: carpaal tunnel syndroom, traumatische hand, triggervingers, reumahand/-vingers, ziekte van Dupuytren, Quervain, duimartrose, reumavingers en de skiduim.
  • Screening en diagnostiek bij handklachten
  • Behandelplan en behandelinterventies
  • Casuïstiek

Doelstelling

Na deelname heb je ruime behandelervaring en -kennis in de behandeling van patiënten met aandoeningen in de hand, pols, onderarm en/of elleboog als gevolg van trauma, ziekte of congenitale aandoeningen.

Aantal contacturen

5

Didactische werkwijze

Theorie en praktijk

Afsluiting

Na deelname ontvangt cursist een certificaat van deelname.

Docenten

Karl Noten

Fysio-manueeltherapeut & docent in de revalidatie en medische fitness. Hij is eigenaar van Fysio Physics Group, een van de grotere werkgevers in de fysiotherapie met meer dan 50 fysiotherapiepraktijken, een opleidingsinstituut, een Sport Medisch Expertise Centrum en Fysio Science voor wetenschappelijk onderzoek (op het gebied van innovatie in fysiotherapie, bewegen en gezondheid). Het medisch wetenschappelijk expertise team van Fysio Physics bestaat uit wetenschappers en medisch specialisten.

Cursusleiding

Louise Ensing
088 – 32 32 555
opleidingen@fysiophysics.nl

 

Cursuslocatie

Sport Medisch Expertise Centrum IJsselstein
Linnaeusweg 31
3401 MS IJsselstein

Agenda

2022

01oct10:0016:30Personal Trainer ProPersonal Training:Personal Trainer Pro

01oct10:0016:30Personal Trainer MedicalPersonal Training:Personal Trainer Medisch

07oct10:3017:00Orthopedische RevalidatieAccreditatie Keurmerk Fysiotherapie 72 puntenFysiotherapie:Orthopedische revalidatie

07oct10:3017:00Rugpijn: Orthopedische Revalidatie32 punten KNGF, 24 punten Keurmerk FysiotherapieFysiotherapie:Rugpijn Orthopedische Revalidatie

11oct10:0017:30Fysiotherapie & Oncologische Revalidatieaccreditatie KRF NL 19 punten, Keurmerk Fysiotherapie 15 puntenFysiotherapie:Oncologische revalidatie

12oct12:0017:00Perfect Pilates RugFitPerfect Pilates:Perfect Pilates bij rugklachten

13oct10:0017:00Therapeutisch TapenAccreditatie NGS 12 pnt, KTNO accreditatie: erkenning NVST, VBAG, VIV.Fysiotherapie:Therapeutisch Tapen

X