Cursusdata
najaar 2020, data n.o.b.

Doelgroep
Fysiotherapeuten, manueel therapeuten, oefentherapeuten

Aantal deelnemers
minimaal 15, maximaal 50

Aantal lesdagen
2 dagen

Cursustijd
10.00-17.00 uur

Cursusgeld
€ 425,-

Beschrijving

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben heup- en knieartrose. Niet alleen ouderen, maar ook mensen met overgewicht en jongeren die intensief sporten of juist te weinig bewegen hebben een verhoogd risico op heup- en knieartrose. Volgens de Landelijke Richtlijn heup- en knieartrose moeten artsen een gezonde leefstijl, oefeningen en fysiotherapie aanbevelen voordat zij verwijzen naar een orthopeed of een nieuwe heup of knie adviseren. Dit biedt nieuwe perspectieven voor de fysiotherapie, maar vraagt ook om gespecialiseerde kennis en vaardigheden. Conform de landelijke richtlijnen moet de huisarts eerst naar de fysiotherapeut verwijzen voor leefstijl en training terwijl dat maar matig effectief is.

Veel nieuwe inzichten zijn nodig om tot een effectieve aanpak te komen. Artrose heeft zowel een degeneratieve als een ontstekingscomponent. 80% is gelegen in de voeding en darmweerstand. In deze nieuwe opleiding behandelen we naast de landelijke richtlijn ook diverse internationale richtlijnen die meer perspectieven bieden voor de fysiotherapie. Naast gerichte training en wél bewezen effectieve manuele technieken ook aandacht voor voeding, leefstijl en coaching volgens Evidence Based Stepped Care.

Volgens de vernieuwde KNGF richtlijn ‘Artrose heup-knie’ is er voldoende evidentie voor mobilisatie technieken i.c.m. gerichte training. Maar hoe doe je dat? Welke mobilisaties, welke training en hoe bouw je dat op? Deze praktische 2-daagse opleiding gaat naast de theoretische achtergronden van artrose en een Evidence Based Stepped Care programma, conform de landelijke richtlijnen ook in op manuele technieken i.c.m. gerichte training.

Cursusinhoud

  • KNGF richtlijn en landelijke richtlijn artrose heup-knie
  • Pathogenese: het artrose proces en implicaties voor het therapeutisch handelen
  • Klinimetrie
  • Diagnostiek: medische beeldvorming versus
  • Leefstijl, voeding & overgewicht bij artrose
  • Evidence Based Stepped Care programma, hoe dan?
  • Praktijk manuele technieken: Maitland, Mulligan en 3 dimentionale mobilisaties: wanneer doe je wat en hoe?
  • Praktijk fitness bij artrose

Studiebelasting

2 uren

Aantal contacturen

12 uren

Didactische werkwijze

Theorie, praktijk & casuïstiek

Afsluiting

Na 100% deelname ontvangt cursist het certificaat van deelname.

Docenten

Karl Noten

Fysio-manueeltherapeut & docent in de revalidatie en medische fitness. Hij is eigenaar van Fysio Physics Group, een van de grotere werkgevers in de fysiotherapie met meer dan 50 fysiotherapiepraktijken, een opleidingsinstituut, een Sport Medisch Expertise Centrum en Fysio Science voor wetenschappelijk onderzoek (op het gebied van innovatie in fysiotherapie, bewegen en gezondheid). Het medisch wetenschappelijk expertise team van Fysio Physics bestaat uit wetenschappers en medisch specialisten.

Cursusleiding

Louise Ensing
088 – 32 32 555
opleidingen@fysiophysics.nl

 

Cursuslocatie

Sport Medisch Expertise Centrum IJsselstein
Linnaeusweg 31
3401 MS IJsselstein

Agenda

2022

05aug(aug 5)12:0019(aug 19)18:00Personal Trainer Pro (summercourse)Personal Training:Personal Trainer Pro

11aug10:0015:30Perfect Pilates Pro Level 1Perfect Pilates:Perfect Pilates Trainer 1

26aug10:0016:30Medische Fitness bij rug, schouder- & knieklachtenPersonal Training:Medische Fitness bij rug schouder- & knieklachten

X