Cursusdatum
di 1 november 2022

Doelgroep
Fysiotherapeuten

Aantal deelnemers
minimaal 10, maximaal 30

Aantal lesdagen
1 dag

Cursustijd
10.00-16.30 uur

Cursusgeld
€ 150,-

Cursusbeschrijving

In Nederland zijn er ongeveer 60.000 patiënten geregistreerd met scoliose. Maar er zijn er nog veel meer die niet als zodanig geregistreerd staan. Een scoliose, zeker de ernstige vormen, kan nadelige gevolgen hebben op zowel de fysieke als mentale gezondheid van de patiënt. Daarom is het voor elke fysiotherapeut zinvol om zich te verdiepen in het diagnosticeren en behandelen van deze patiëntencategorie. Maar behandeling vereist specifieke kennis en vaardigheden van de behandelaar.

Wat zijn de oorzaken, rode vlaggen, pathofysiologie, conservatieve en medische behandeling bij scoliose? Deze onderwerpen en nog veel meer komen tijdens deze cursus aan bod.

Omdat de vooral ernstige verkromming van de wervelkolom moeilijk te verhelpen is, is de cursus gericht op een conservatieve (niet-operatieve) orthopedische benadering voor de ‘management’ van scoliose. De term management wordt gebruikt om te benadrukken dat (ernstige) scoliose niet kan worden genezen. Wel kan de fysiotherapeut vaak de progressie van de verkromming, de belastbaarheid en pijnklachten positief beïnvloeden. Het is een ‘orthopedische benadering’, omdat beïnvloeding van de mechaniek van de gewrichten centraal staat bij deze aanpak. De trainings-therapeutische benadering van de cursus is een orthopedische rug- & houdingsscholing op basis van de Schroth methode.

Tijdens deze cursus staat vooral het praktische toepassen centraal.

Cursusinhoud

  • Scoliose: Wat is het? Oorzaken, gevolgen en medisch beleid
  • Onderzoek & testen bij scoliose
  • Therapeutische behandeling bij scoliose
  • Praktijk: behandeling van scoliose patiënten

Doelstellingen

Na deelname aan deze cursusdag kan cursist aangeven wat scoliose is, welke typen scoliose er zijn, wat de ontstaansmechanismen zijn en welke klachten patiënten met scoliose ervaren. Hij weet wanneer de diagnose scoliose gesteld wordt, welke gradaties er zijn en hoe de ernst van de scoliose wordt gemeten. Tevens weet cursist hoe hij een fysiotherapeutisch onderzoek moet uitvoeren en op basis hiervan kan hij een fysiotherapeutische diagnose stellen. De SMART behandeldoelstellingen kunnen geformuleerd worden op basis van het therapeutisch onderzoek en de basisprincipes van de Schroth methode. De cursist kan de patiënt de juiste adviezen geven om progressie van de klachten tegen te gaan.

Aantal contacturen

5

Didactische werkwijze

Theorie en praktijk

Afsluiting

Na deelname ontvangt cursist een certificaat van deelname.

Verplichte literatuur

Deze literatuur is niet inbegrepen in het cursusgeld en dient (uiterlijk op de 1e cursusdag) door  cursist zelf te worden aangeschaft.

  • boek RugFit, de beste oefeningen bij rugpijn  – Karl Noten

Dit boek is o.a.. verkrijgbaar bij Bol.com en de receptie van onze cursuslocatie. Bij aanschaf bij de receptie van de cursuslocatie ontvangt cursist €10,- KORTING op de adviesverkoopprijs.

 

Literatuur

Wij adviseren het boek Three-Dimensional Treatment for Scolioses, Christa Lehnert-Schroth, ISBN10: 0914959026, ISBN13: 9780914959021.

Docent

Tom Legters

Fysiotherapeut, docent Orthopedische Revalidatie en docent Sport Performance Trainer.

Cursusleiding

Louise Ensing
088 – 32 32 555
opleidingen@fysiophysics.nl

 

Cursuslocatie

Sport Medisch Expertise Centrum IJsselstein
Linnaeusweg 31
3401 MS IJsselstein

Agenda

2022

01oct10:0016:30Personal Trainer ProPersonal Training:Personal Trainer Pro

01oct10:0016:30Personal Trainer MedicalPersonal Training:Personal Trainer Medisch

07oct10:3017:00Orthopedische RevalidatieAccreditatie Keurmerk Fysiotherapie 72 puntenFysiotherapie:Orthopedische revalidatie

07oct10:3017:00Rugpijn: Orthopedische Revalidatie32 punten KNGF, 24 punten Keurmerk FysiotherapieFysiotherapie:Rugpijn Orthopedische Revalidatie

11oct10:0017:30Fysiotherapie & Oncologische Revalidatieaccreditatie KRF NL 19 punten, Keurmerk Fysiotherapie 15 puntenFysiotherapie:Oncologische revalidatie

12oct12:0017:00Perfect Pilates RugFitPerfect Pilates:Perfect Pilates bij rugklachten

13oct10:0017:00Therapeutisch TapenAccreditatie NGS 12 pnt, KTNO accreditatie: erkenning NVST, VBAG, VIV.Fysiotherapie:Therapeutisch Tapen

X